Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Μπέζος ή Α. Κωστής & Τέτος Δημητριάδης

(Μπολάτι Κορινθίας 1905 - Αθήνα 14.1.1943)
Συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, κιθαρίστας, ζωγράφος, σκιτσογράφος, αρθρογράφος, διευθυντής ορχήστρας, κειμενογράφος, ηθοποιός.
Ξεκίνησε τη δισκογραφική του καριέρα συμμετέχοντας ως συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και κιθαρίστας σε κάποια από τα ρεμπέτικα που ηχογραφήθηκαν το 1930 και το 1931 στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Τέτου Δημητριάδη.*
Πρώτος του, ρεμπέτικου περιεχομένου, δίσκος με τα τραγούδια Στην υπόγα και Ήσουνα ξυπόλυτη. Στη συνέχεια στράφηκε στο ελαφρό τραγούδι, γράφοντας παράλληλα επιθεωρησιακά και χιουμοριστικού χαρακτήρα τραγούδια. Ως δημοσιογράφος και σκιτσογράφος συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Πρωία».


Ήσουνα ξυπόλυτη (20.5.1930)


«Περιφερόμενο» τραγούδι της περιόδου της ανώνυμης δημιουργίας, ώσπου ηχογραφήθηκε από τον Κ. Μπέζο. Το τραγούδι ήταν γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και ως Παξιμαδικλέφτρα, από το δίστιχο που τραγουδούσαν στα πάλκα της εποχής.

Ήσουνα τι ήσουνα
Μια παξιμαδοκλέφτρα,
Τώρα που σε πήρα εγώ
Γυρεύεις σούρ’ τα φέρ’ τα.

*Θεόδοτος (ή Τέτος) Δημητριάδης 
 ή Τάκης Νικολάου ή Νώντας Σγουρός ή Tedis

(Κωνσταντινούπολη 1895 - Νέα Υόρκη 1968) ήταν πολύπλευρο ταλέντο: τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, οργανοπαίκτης, υπεύθυνος εταιρειών δίσκων. Ως το 1942 είχε τραγουδήσει περί τα 300 τραγούδια ελληνικά και ξένα και 26 ρεμπέτικα, πολλά από τα οποία ήταν δικές του συνθέσεις. Ερμήνευσε πρώτος την περίφημη Μισιρλού του Νίκου Ρουμπάνη, ο οποίος πιθανώς διασκεύασε μια αραβική μελωδία προερχόμενη από την Αίγυπτο (αν και η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ως σήμερα).


Μισιρλού - Τέτος Δημητριάδης (1927)



1 σχόλιο: