Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Γιαννίδης (ψευδώνυμο του Γιάννη Κωνσταντινίδη)

(Σμύρνη1903 - Αθήνα 1984)
Ένας άγνωστος –δυστυχώς– στους πολλούς συνθέτης μας με πολλά θαυμάσια και πασίγνωστα τραγούδια. Έκανε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στη Σμύρνη και σε ηλικία 19 χρόνων, παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής, πήγε στη Γερμανία για ανώτερες σπουδές, όπου βρέθηκε μαζί με τον άλλο Έλληνα συνθέτη μας, τον Νίκο Σκαλκώτα, με τον οποίο συνδέθηκε στενά.
Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, για βιοποριστικούς λόγους, αναγκάστηκε να ασχοληθεί με το μουσικό θέατρο και το τραγούδι, κάνοντας καριέρα ως Κώστας Γιαννίδης (αναστροφή του ονόματός του, για να μη συγχέεται με τον συνώνυμό του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη). Δεν σταμάτησε όμως να εργάζεται στον χώρο της έντεχνης μουσικής, αθόρυβα και επιμελημένα, προτάσσοντας ένα μοναδικό ύφος και μια σπάνια ευγένεια, με ένα ιμπρεσιονιστικό και νεοκλασικό αρμονικό ιδίωμα ανάλογο του Ραβέλ.
Όντας ένας από τους κορυφαίους στον χώρο της Εθνικής Μουσικής Σχολής, το ελληνικό δημοτικό τραγούδι αποτέλεσε στήριγμα όλων των συνθέσεών του, ενώ το αγάπησε, το μελέτησε βαθιά και το αντιμετώπισε με σεμνότητα, ακρίβεια και λακωνικότητα στην έκφρασή του.
Η μουσική του όλη είναι φιλτραρισμένη μέσα από μια γνήσια ελληνική αίσθηση, και καταυγάζεται από το αιγαιοπελαγίτικο λευκό φως, έχοντας όλες εκείνες τις αρετές που χαρακτηρίζουν κάθε γνήσιο έργο τέχνης – τη σεμνότητα και την απλότητα.
Έργα του: 22 Τραγούδια και χοροί από τα Δωδεκάνησα, Έξι σπουδές πάνω σε ελληνικούς λαϊκούς ρυθμούς, Οκτώ νησιωτικοί χοροί, κ.ά.

Ο συνθέτης, στο πιάνο, με τη Σοφία Βέμπο
Τα τραγούδια του όλα, μεγάλες επιτυχίες. Μεταξύ αυτών: Πόσο λυπάμαι, Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου, Συγγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσέ με, Καλό σου ταξίδι, Θάρθω μια νύχτα με φεγγάρι, Κάποιο μυστικό, Λες και ήταν χτες, Σαν κι απόψε, Ερι-Ερήνη, Το τραγούδι της Μαρίνας, Σπιτάκι μου παλιό, Λες και δεν είν' αλήθεια, Τα δικά σου τα μάτια, Πάμε σαν άλλοτε, Για σένα μονάχα, Εκείνοι που δεν κλάψανε, Βαρκαρόλα, Κοιμήσου, Όλο μου λες πως πια δε μ' αγαπάς, Μη φύγεις, Πέρσι τέτοιο καιρό, Ας σταματήσουμε ως εδώ, Θα σε πάρω, θα με πάρεις, Ζητώ να σε ξεχάσω, Σ' αγαπώ, Ο Γιάννος κι η Παγώνα κ.ά. Έγραψε επίσης μουσική για τις ταινίες: Η προσφυγοπούλα, Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Μαρίνα, Ο μεθύστακας κ.ά.



Πόσο λυπάμαι με τη Σοφία Βέμπο


Ο Γιάννος και η Παγώνα
δημοτικού ύφους τραγούδι με τη Σοφία Βέμπο στην ταινία Η προσφυγοπούλα (1938)


Το τραγούδι της Μαρίνας
τραγουδάει η Στέλλα Γκρέκα στην ταινία Μαρίνα (1947)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου