Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

60s - Η χρυσή δεκαετία στη διεθνή μουσική

Η δεκαετία του 1960 ήταν μια εποχή ανακατατάξεων στην κοινωνία, στη μόδα, στις τάσεις και ιδιαιτέρως στη μουσική. Πριν από το 1963 η μουσική «αντανακλούσε» ακόμη τον ήχο και το στυλ της προηγούμενης δεκαετίας και πολλές ηχογραφήσεις γίνονταν από καλλιτέχνες που είχαν κάνει επιτυχία τη δεκαετία του 1950, όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Ρέι Τσαρλς και οι Everly Brothers. Το 1963 και τα επόμενα χρόνια μια σειρά από κοινωνικές επιρροές άλλαξε τη λαϊκή μουσική και γέννησε την πολυμορφία που βιώνουμε σήμερα. Η δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, η κλιμάκωση του πολέμου στο Βιετνάμ και η εξάπλωση του Κινήματος υπέρ των Πολιτικών Δικαιωμάτων επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική κουλτούρα και η μουσική άρχισε να αντικατοπτρίζει αυτή την αλλαγή. Η «βρετανική εισβολή» άρχισε επίσης γύρω στο 1963, με την είσοδο των Beatles στη μουσική σκηνή, ακολουθούμενους από φανατικούς οπαδούς τους.


It's Now or Never - Elvis Presley


«Βρετανική εισβολή» ονομάστηκε το χρονικό διάστημα από τις αρχές ως τα μέσα της δεκαετίας του 1960, στη διάρκεια του οποίου πολλά βρετανικά συγκροτήματα, ροκ και ποπ καλλιτέχνες σημείωσαν επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Πολλά από τα πρώτα αυτά συγκροτήματα, που ξεκίνησαν προβάλλοντας το αμερικανικό rock 'n' roll και την R&B επιρροή του ήχου τους, δημιούργησαν το δικό τους μοναδικό στυλ.

She Loves You - The Beatles


Το πρώτο συγκρότημα που έρχεται στο μυαλό μας όταν μιλάμε για τη βρετανική εισβολή είναι οι Beatles, οι οποίοι ανέβηκαν για πρώτη φορά σε μουσική σκηνή των ΗΠΑ το 1963 αλλά ουσιαστικά έγιναν δημοφιλείς το 1964, μετά την εμφάνισή τους στο «Ed Sullivan Show». Οι Beatles κυριάρχησαν σε όλο τον κόσμο από εκείνη τη στιγμή μέχρι που διαλύθηκαν, το 1970. Το φαινόμενο έμεινε γνωστό στη μουσική ιστορία ως Beatlemania. Αξιοσημείωτη είναι η βρετανική εισβολή και από άλλα συγκροτήματα και τραγουδιστές, όπως οι Rolling Stones, οι Animals, οι Who, οι Herman's Hermits, ο Τομ Τζόουνς, ο Ντόνοβαν, μερικοί από τους οποίους έφθασαν στο επίπεδο επιτυχίας των Beatles, αλλά είχαν διαφορετικές επιρροές στην παγκόσμια μουσική.

Herman's Hermits - No Milk Today


The Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction


Tom Jones – Delilah


Ο «Ήχος της Motown» και η R&B μουσική είχαν μεγάλη συμμετοχή στο Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60. Η Motown φιλοξενούσε δισκογραφικά κυρίως αφροαμερικανικά γκρουπ, τραγουδιστές και τραγουδοποιούς. Δύο από τα πιο σημαντικά γκρουπ της Motown ήταν οι Smokey Robinson and the Miracles και Diana Ross and the Supremes, ενώ μεγάλη επιτυχία σημείωσαν επίσης οι Temptations, οι Marvelettes, οι Four Tops, ο Στίβι Γουόντερ, ο Μάρβιν Γκέι, η Αρίθα Φράνκλιν, οι Jackson Five.

Temptations – Papas was a rolling stone


Ben E. King - Stand By Me


Zager & Evans – In the Year 2025


The Monkees - I'm a Believer


Ροκ και υποείδη της
Ενώ το rock'n'roll έγινε η πιο δημοφιλής μουσική τη δεκαετία του 1950, η ροκ μουσική αναδείχθηκε τη δεκαετία του 1960. Καθώς εξαπλωνόταν προέκυψαν πολλά και ποικίλα υποείδη, το καθένα με το δικό του μοναδικό στυλ. Μερικά από τα υποείδη ροκ είναι το surf, το ψυχεδελικό και το hard rock.
Το ψυχεδελικό ροκ ήταν δημοφιλές κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1960 και έφθασε στο αποκορύφωμά του στο τέλος της δεκαετίας. Η ψυχεδελική μουσική συνδέθηκε με την αντικουλτούρα των χίπις και τη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών. Πολλά δημοφιλή ροκ συγκροτήματα πειραματίστηκαν με αυτό το είδος, συμπεριλαμβανομένων των Beatles, Doors, Jimi Hendrix Experience, Jefferson Airplane, Cream, Pink Floyd και Yardbirds.

Doors – Riders on the storm


Pink Floyd – Money


Το hard hock πήρε τα στοιχεία του rock 'n' roll και το έκανε «βαρύτερο». Ο ήχος χαρακτηρίζεται από πιο επιθετικούς τόνους και οι τραγουδιστές προσδιορίζονται από το μεγαλύτερο εύρος τους και την ξεχωριστή και συχνά βραχνή φωνή τους. Η μουσική επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το μπλουζ ροκ, το garage rock και το rhythm and blues. Αυτό το στυλ συνδέθηκε με την επαναστατική και την αντιεξουσιαστική νεολαία. Αξιοσημείωτα hard rock συγκροτήματα σχηματίζονται το 1960, μεταξύ των οποίων οι Who, οι Deep Purple, οι Led Zeppelin, οι Rolling Stones, οι Kinks και οι Steppenwolf.

Deep Purple – Smoke on the water


Steppenwolf – Sookie Sookie


Folk-rock και μουσική διαμαρτυρίας
Το folk-rock ήρθε στο προσκήνιο ως ένα δημοφιλές είδος στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μεγάλο μέρος του προήλθε από τα κινήματα διαμαρτυρίας που ήταν ενεργά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο Μπομπ Ντίλαν έγινε ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της δεκαετίας με πολλά δημοφιλή γκρουπ, μεταξύ των οποίων οι Byrds και οι Peter, Paul and Mary, διασκευάζοντας τραγούδια τους. Ο Ντίλαν σημείωσε επιτυχία και ως σόλο εκτελεστής και ξεχώρισε με την ασυνήθιστη φωνή του. Το είδος αυτό χαρακτηρίζεται από τον μελωδικό ήχο του και δεν χρειάζεται απαραίτητα να συνδεθεί με τα κινήματα διαμαρτυρίας, αν και στιχουργικά πολλά από τα folk-rock τραγούδια περιέχουν μηνύματα διαμαρτυρίας.

Bob Dylan – Love Sick


Η μουσική διαμαρτυρίας ήταν σαφώς διαφορετική, δεδομένου ότι περιείχε πάντα ένα κοινωνικό μήνυμα. Ήταν συχνά μια αντίδραση στην κοινωνική αδικία, στις πολιτιστικές αλλαγές και στα γεγονότα της εποχής. Μερικά χαρακτηριστικά ονόματα της folk-rock από τη δεκαετία του 1960 είναι οι Peter, Paul and Mary, Κατ Στίβενς, Buffalo Springfield, Σάιμον και Γκαρφάνκελ, Πιτ Σίγερ, Τζοάν Μπαέζ.

Simon and Garfunkel – El Condor Pasa


Στην Ευρώπη, εκτός από το βρετανικό, ιδιαίτερη άνθηση γνώρισαν επίσης το γαλλικό τραγούδι, με κύριο εκπρόσωπο τον Ιταλοβέλγο Σαλβατόρ Ανταμό (που συνέχισε την εκπληκτική πορεία του η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950), τους Ενρίκο Μασίας, Μισέλ Πολναρέφ και άλλους, και το ιταλικό με τους Αλ Μπάνο, Σέρτζιο Εντρίγκο, Τζιάνι Μοράντι, Πάτι Πράβο, Ρίτα Παβόνε, Αντριάνο Τσελεντάνο, Πολ Άνκα κ.ά.

Adamo – Tombe la Neige


Al Bano – Io di Note


Enrico Macias - Non je n'ai pas oublié


Gianni Morandi - La fisarmonica


Κορυφαία τραγούδια της δεκαετίας του 1960 στα αμερικανικά charts

1960
It's Now or Never - Elvis Presley
Georgia On My Mind - Ray Charles
Teen Angel - Mark Dinning
Save the Last Dance For Me - The Drifters
Cathy's Clown - The Everly Brothers
Walk, Don't Run - The Ventures
1961
Stand By Me - Ben E. King
Please Mr. Postman - The Marvelettes
The Wanderer - Dion
Calendar Girl - Neil Sedaka
At Last - Etta James
The Lion Sleeps Tonight - The Tokens
1962
Surfin' Safari - The Beach Boys
Sherry - The Four Seasons
Return to Sender - Elvis Presley
You've Really Got a Hold On Me - The Miracles
Love Me Do - The Beatles
Green Onions - Booker T. & the M.G.s
I Can't Stop Loving You - Ray Charles
1963
She Loves You - The Beatles
Louie Louie - The Kingsmen
It's My Party - Lesley Gore
Be My Baby - The Ronettes
Hey Paula - Paul & Paula
Ring of Fire - Johnny Cash
1964 
Twist and Shout - The Beatles
House of the Rising Sun - The Animals
I Want to Hold Your Hand - The Beatles
Oh, Pretty Woman - Roy Orbison
Where Did Our Love Go? - The Supremes
The Way You Do the Things You Do - The Temptations
You Really Got Me - The Kinks
1965
Like A Rolling Stone - Bob Dylan
(I Can't Get No) Satisfaction – The Rolling Stones
My Generation - The Who
My Girl - The Temptations
Mr. Tambourine Man - The Byrds
Help! - The Beatles
1966
Good Vibrations - The Beach Boys
Yellow Submarine/Eleanor Rigby - The Beatles
When A Man Loves A Woman - Percy Sledge
Wild Thing - The Troggs
Uptight (Everything's Alright) - Stevie Wonder
Monday, Monday - The Mamas and the Papas
These Boots Are Made for Walkin' - Nancy Sinatra
1967
A Whiter Shade of Pale - Procol Harum
For What It's Worth - Buffalo Springfield
Light My Fire - The Doors
All You Need Is Love - The Beatles
Happy Together - The Turtles
Somebody to Love - Jefferson Airplane
1968 
All Along the Watchtower - The Jimi Hendrix Experience
(Sittin' On) The Dock of the Bay - Otis Redding
Chain of Fools - Aretha Franklin
What A Wonderful World - Louis Armstrong
Piece of My Heart - Big Brother & The Holding Company (Janis Joplin)
Hey Jude - The Beatles
White Room - Cream
1969
In The Year 2525 - Zager and Evans
Aquarius/Let the Sunshine In – The Fifth Dimension
My Way - Frank Sinatra
Whole Lotta Love - Led Zeppelin
Space Oddity - David Bowie
Bad Moon Rising – Creedence Clearwater Revival

1 σχόλιο: