Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Βιολιστής στη Στέγη - Η ταινία

Είναι ένα πασίγνωστο μιούζικαλ πλημμυρισμένο με την υπέροχη μουσική του Τζέρυ Μποκ, από ένα βιβλίο του Τζόζεφ Στάιν. Διαδραματίζεται στην τσαρική Ρωσία κατά το 1905 και είναι βασισμένο στον Τέβιε και στις κόρες του. Η υπόθεση επικεντρώνεται σε έναν φτωχό Εβραίο γαλατά, ο οποίος προσπαθεί να παντρέψει τις τρεις κόρες του και αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, τις παραδόσεις της φυλής του που φθίνουν και το όλο και εντεινόμενο αντιεβραϊκό αίσθημα.
Πρέπει να κάνει δηλαδή τις σωστές επιλογές γαμπρών σύμφωνα με τα εβραϊκά έθιμα και να γλυτώσει από τον διωγμό που έχει εξαπολύσει ο τσάρος στα χωριά των Εβραίων.
Η θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ, που άνοιξε για πρώτη φορά αυλαία το 1964, έχει καταρρίψει το ρεκόρ μακροβιότητας για μιούζικαλ,  αφού παιζόταν για 10 συνεχή χρόνια.
Το 1971 γυρίσθηκε σε ταινία, και ήταν υποψήφιο για 8 Βραβεία Όσκαρ, µεταξύ των οποίων Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Τοπόλ) και Σκηνοθεσίας (Νόρµαν Τζούισον). Τελικά κέρδισε τρία: Α' Ανδρικού ρόλου, Β' ανδρικού ρόλου (Λέοναρντ Φρέι) και Καλύτερης Φωτογραφίας. Oι συγκινητικές σκηνές και τα υπέροχα τραγούδια αυτού του αξεπέραστου µιούζικαλ αναδεικνύονται µέσα από την εκπληκτική αυτή ταινία, που μαγεύει και συγκινεί μικρούς και μεγάλους.

Αν ήμουν πλούσιος


O χορός του μπουκαλιού


Παράδοση


Ανατέβκα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου