Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Δόμνα Σαμίου - στυλοβάτης της παράδοσης

(Καισαριανή 1928 - Αθήνα 2012).
Μια μεγάλη κυρία και μαζί φρουρός και προστάτης της παράδοσής μας. Ο σύγχρονος πολιτισμός μας και το δημοτικό μας τραγούδι της οφείλουν πολλά. Αεικίνητη, ακούραστη για το αυθεντικό και το αληθινό, διέγραψε έναν άκρως δημιουργικό κύκλο και έγραψε ιστορία. Αναζητούσε τις βαθιές ρίζες των παραδοσιακών τραγουδιών μας και την αυθεντικότητά τους. Όντας η ίδια τραγουδίστρια υπηρέτησε το είδος με μια υπέροχη φωνή και μια πιστότητα μοναδική, ενώ ως αυτήκοος μάρτυς των ανθρώπων που από τόπο σε τόπο της μετέφεραν τα τραγούδια τους, εκείνη τα κατέγραφε και τα διέσωσε.
Σε ηλικία μόλις 13 ετών μαθήτευσε δίπλα στον δάσκαλο Σίμωνα Καρρά, τον θεματοφύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του δημοτικού μας τραγουδιού, στον Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής.
Ήταν παραγωγός στην ΕΡΤ της εκπομπής «Μουσικό Οδοιπορικό», και μας συντρόφεψε για πολλά χρόνια στα ταξίδια της απανταχού της Ελλάδας, με τα οποία μας έκανε γνωστά τα έθιμα και τη μουσική της πατρίδας μας.

Μια αξιοσημείωτη πορεία, που ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος για να την τιμήσει, της έδωσε ένα δικό του τραγούδι (Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας) και την ώθησε στη σκηνή όπου ερμήνευε, γνωστά και μη, παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.
Από τις συνεντεύξεις της, από τις εκπομπές της και όλο της το έργο, αντιλαμβάνεται κανείς με πόση σοβαρότητα, ήθος και αγάπη προσέγγισε τη δημοτική μας παράδοση και σε μια ακατανίκητή της ανάγκη τη διέδωσε ακόμη και εκτός συνόρων σε πολλές συναυλίες της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και άλλους καλλιτέχνες, αφημένους στη λήθη ή μη αναγνωρισμένους, να καταξιωθούν όσο τους έπρεπε, εποχές που το παραδοσιακό μας τραγούδι βρισκόταν στα αζήτητα.
Έχει ιδρύσει τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής - Δόμνα Σαμίου για τη διάδοση και την ανάδειξη της παραδοσιακής μας μουσικής. Κρατιόταν μακριά από την εμπορευματοποίηση και αγωνίσθηκε επισταμένα για την αυθεντική δημοτική δισκογραφία ερευνώντας απ’ άκρη σ' άκρη της Ελλάδας ώστε να την κρατήσει αναλλοίωτη σε ένα υψηλό πολιτισμικό επίπεδο. Ευτυχώς, έχει τιμηθεί για την προσφορά της, εν ζωή, το 2005, από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Γιωργίτσα, τραγούδι από τη Μικρά Ασία,
Η Δόμνα Σαμίου επί το έργον


Έχε γεια Παναγιά, από την Κωνσταντινούπολη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου