Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Νίκολα Πιοβάνι - ο άξιος μαθητής του Χατζιδάκι


«Στον Μάνο Χατζιδάκι χρωστάω πάρα πολλά ως μουσικός. 
Τα μισά από όσα έχω γράψει δεν θα υπήρχαν αν δεν είχα
συναντήσει έναν συνθέτη τόσο σπουδαίο».

Ο Πιοβάνι (26 Μαΐου 1946, Ρώμη) θεωρείται –και είναι– ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής. Είναι πολύ συνδεδεμένος με τους αδελφούς Ταβιάνι, ενώ στη συνείδηση του κοινού έχει «περάσει» ως ο διάδοχος του Νίνο Ρότα. Ο συνθέτης έχει γράψει πολλή μουσική και για το θέατρο, μουσική δωματίου, συμφωνική μουσική και τραγούδια.
Ο Νίκολα Πιοβάνι σπούδασε στο Ωδείο του Μιλάνου, από όπου αποφοίτησε με πρώτο βραβείο στο πιάνο το 1967. Την περίοδο όπου ο Μάνος Χατζιδάκις ζούσε στο εξωτερικό, 1968-1971, ο Πιοβάνι πήρε μαθήματα από τον Έλληνα συνθέτη. Ο Μάνος τον πρωτοπαρουσίασε στο κοινό της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Ανωγείων, το 1979.
Ως συνθέτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1968, γράφοντας μουσική για ένα ντοκιμαντέρ. Έχει συνεργασθεί με διάσημους σκηνοθέτες όπως οι Φελίνι, Ταβιάνι, Τορνατόρε, Μορέτι, Μπελόκιο, Μονιτσέλι, Μακαβέγιεφ κ.ά.
Το 1998 κέρδισε το Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η ζωή είναι ωραία» («La vita e Bella») και το 2000 ήταν υποψήφιος για Γκράμι για την ίδια ταινία, αλλά το έχασε από τον Ράντι Νιούμαν.

Συνεργάσθηκε με πολλούς Γάλλους σκηνοθέτες στη μουσική επένδυση των ταινιών τους. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή έργα του είναι η μουσική για την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι, στον οποίο τον σύστησε ο Μάνος Χατζιδάκις,  «Ιντερβίστα» («Η Συνέντευξη»), ενώ οι άλλες δύο του συνεργασίες με τον μεγάλο σκηνοθέτη ήταν το «Τζίντζερ και Φρεντ» και «Η φωνή του φεγγαριού».
Έχει γράψει μουσική για πάνω από 130 κινηματογραφικές ταινίες. Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσαν φήμες ότι το Νίκολα Πιοβάνι ήταν ψευδώνυμο στο οποίο κρυβόταν πίσω ο διάσημος συνθέτης Ένιο Μορικόνε, κάτι που ο Πιοβάνι το διασκεδάζει χιουμοριστικά.

Το soundtrack της ταινίας «Η ζωή είναι ωραία»«Χάος» των αδελφών Ταβιάνι


Το τραγούδι του φεγγαριού από το «Χάος»


Το φεγγάρι δεν έχει φλόγες, ενώ εσύ έχεις
Εκείνο είναι ασημένιο κι εσύ ντυμένη από χρυσό
Εκείνο σκορπάει το φως, ενώ εσύ το χαρίζεις
Το φεγγάρι λάμπει στον ουρανό και εσύ λάμπεις στη γη
Είσαι γυναίκα με ομορφιά που καμιά άλλη δεν την έχει
Λάμπεις και φωτίζεις όπως ένας φάρος,
καθώς μια βάρκα χάνεται μέσα στην τρικυμία
Στο στήθος σου ένα πουλί ξεχειμωνιάζει
Στο στόμα σου ένα δεντράκι ριζώνει
Όλα τα ξερά δέντρα ανθίζουν από σένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου