Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Εντίτ Πιαφ – η «λαϊκή τραγουδίστρια» της Γαλλίας


(Παρίσι 1915-1963)
Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Η ερμηνεία της του σανσόν (γαλλικής μπαλάντας) της χάρισε παγκόσμια φήμη. Το πραγματικό της όνομα ήταν Εντίτ Ζιοβάνα Γκασιόν. Η μητέρα της, γαλλοϊταλικής καταγωγής, ήταν τραγουδίστρια σε καφέ της εποχής, ενώ ο πατέρας της ακροβάτης του δρόμου. Η μικρή Εντίτ εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα της και μεγάλωσε μαζί με τη γιαγιά της, η οποία διατηρούσε οίκο ανοχής σε επαρχιακή πόλη της Γαλλίας.
Λέγεται ότι στα παιδικά της χρόνια η Πιαφ τυφλώθηκε, εξαιτίας μιας επιπλοκής μηνιγγίτιδας, ενώ τελικώς ξαναβρήκε το φως της ύστερα από τέσσερα χρόνια.
Τα εφηβικά της χρόνια η τραγουδίστρια θα τα περάσει δίπλα στον πατέρα της, δουλεύοντας μαζί του σε τσίρκο, όπου την έβαζε να τραγουδάει για να συμπληρώνει το δικό του «νούμερο».
Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (κατά τη διάρκεια του οποίου η Πιαφ εμψυχώνει με τη φωνή της τους Γάλλους στρατιώτες), η φήμη της τραγουδίστριας θα εκτοξευθεί στα ύψη, με τη ζωή της να μοιάζει «σαν τριαντάφυλλο».

Η πραγματικότητα όμως, πίσω από την απατηλή λάμψη της δημοσιότητας, είναι διαφορετική: τραυματισμοί σε τροχαία, κούρες αποτοξίνωσης, επτά εγχειρήσεις, μία απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά και ο θάνατος του μοναδικού της παιδιού, της Μαρσέλ, το 1935 σε ηλικία δύο μόλις ετών, είναι τα τρανταχτά δραματικά γεγονότα που θα σημαδέψουν ανεξίτηλα τη ζωή της.
Άρρωστη και καταβεβλημένη, η Πιαφ θα φύγει από τη ζωή προτού καν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια.
Ο «θρύλος» της ωστόσο, όσο και τα τραγούδια της, εξακολουθούν να παραμένουν «ζωντανά.
Τα περισσότερα τραγούδια της είναι γραμμένα από τον Ρ. Ασό, τον Ζορζ Μουστακί και τον Σ. Ντιμόν, αλλά έγραψε και δικά της.

Padam Padam (του Ανρί Κοντέ)


Rien Rien


Milord (του Ζωρζ Μουστακί)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου