Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Bésame Mucho - Φίλα με πολύ

Το «Bésame Mucho», μία από τις πιο ρομαντικές και όμορφες μπαλάντες στα μονοπάτια της παγκόσμιας μουσικής,  γράφηκε το 1940 από τη Μεξικάνα τραγουδοποιό Κονσουέλο Βελάσκεθ (1916-2005), η οποία πρέπει να ήταν τότε περίπου 15 χρόνων, άπειρη και αθώα, χωρίς να έχει γευτεί ακόμη το φιλί, που, όπως η ίδια είχε πει, είχε ακουστά ότι ήταν αμαρτία. Λειτούργησε όμως θαυμάσια η φαντασία της και δημιούργησε ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια στον κόσμο. Πρέπει να είναι και αυτός ο λόγος που τα λόγια περιέχουν μια αγωνία: «Φίλα με πολύ γιατί φοβάμαι μήπως σε χάσω μετά».
Η Βελάσκεθ το εμπνεύστηκε από το κομμάτι για πιάνο «Quejas, o la Maja y el ruiseñor» του 1911, από μια σουίτα του Ισπανού συνθέτη Ενρίκε Γκρανάδος, που αργότερα, το 1916, το συμπεριέλαβε ως «Aria of the Nightingale» στην ομώνυμη όπερα.

Το «Bésame Mucho» στα αγγλικά τραγουδιέται ως «Kiss Me Much», «Kiss Me a Lot», «Kiss Me Again and Again», ενώ είναι μεταφρασμένο σε παραπάνω από 20 γλώσσες: «Embrasse-moi fort», «Stale Ma Bozkavaj», «Suutele minua», «Szeretlek én», «Mara beboos» κ.ά.
Ο Εμίλιο Τουέρο είναι ο πρώτος που κατέγραψε το τραγούδι, το οποίο έκτοτε τραγουδήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, από όλες τις χώρες του κόσμου, σε πολλές εκδοχές και στυλ, ακόμη και τζαζ, συμπεριλαμβανομένων των Φρανκ Σινάτρα, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Αντρέα Μποτσέλι, Σεζάρια Έβορα, και των Μπητλς, και μάλιστα παίχτηκε στην ταινία «Let it be», και τόσων άλλων. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε πολλά σάουντρακς σε πολυάριθμες ταινίες.
Το 1999 αναγνωρίστηκε ως το πιο πολυτραγουδισμένο στον κόσμο και πρώτο όλων στη δισκογραφία τραγούδι του Μεξικού.

Σεζάρια Έβορα


Φίλα με, φίλα με πολύ
Σαν να ήταν απόψε η τελευταία φορά
Φίλα με, φίλα με πολύ
Γιατί φοβάμαι ότι θα σε χάσω, θα σε χάσω μετά

Θέλω να δω τον εαυτό μου στα μάτια σου
Για να σε έχω πολύ κοντά μου, να σε δω δίπλα μου
Σκέψου ότι μπορεί αύριο,
Να είμαι ήδη πολύ μακριά
Πολύ μακριά από εδώ.

Φίλα με, φίλα με πολύ
Σαν να ήταν απόψε η τελευταία φορά
Φίλα με, φίλα με πολύ
Γιατί φοβάμαι ότι θα σε χάσω, θα σε χάσω μετά.

Beatles


Πλάθιντο Ντομίνγκο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου