Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Τα διασκευασμένα ελληνικά ποπ του '60 και τα αυθεντικά

Όσοι από τους… παλιούς διανύουν τις ηλικίες των πρώτων και των δεύτερων -ήντα θα θυμούνται –οι περισσότεροι σίγουρα με μεγάλες δόσεις νοσταλγίας– τα ελληνικά ποπ συγκροτήματα που κυριολεκτικά έκαναν θραύση από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 έως τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70. Με τραγούδια κυρίως χορευτικά, αλλά και με αρκετές μελωδίες, ξεσήκωναν τους έφηβους και τους νέους της τότε εποχής, σπάζοντας τα ταμεία. Λίγοι όμως γνώριζαν τότε ότι στην πλειονότητά τους τα τραγούδια αυτά ήταν διασκευές ξένων επιτυχιών.
Έτσι, μπορεί οι ανά τον κόσμο μουσικόφιλοι να δέχθηκαν τη «βρετανική εισβολή» των Beatles, των Αnimals, των Kinks και των Rolling Stones, εντός των συνόρων μας όμως επικρατούσαν τα εγχώρια συγκροτήματα, από τα οποία ξεπήδησαν πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και θεωρούνται ακόμη και σήμερα οι θεμελιωτές της pop και της rock ’n’ roll στη χώρα μας.
Παράλληλα, τα ιταλικά τραγούδια, τα οποία ήταν πάντοτε δημοφιλή στην Ελλάδα, στη δεκαετία 1960-1970 έφθασαν στο αποκορύφωμά τους. Τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Canzonissima σημείωναν υψηλές τηλεθεάσεις και καθήλωναν στους δέκτες αυτούς τους λίγους προνομιούχους Έλληνες που είχαν τότε τηλεόραση, ενώ το Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ήταν κάθε χρόνο μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός για τη χώρα μας – πολλές φορές μάλιστα το τότε ΕΙΡ μετέδωσε απευθείας τον διαγωνισμό, στον οποίο ελάμβαναν μέρος Ιταλοί καλλιτέχνες αλλά και ξένοι γνωστοί ερμηνευτές που τραγουδούσαν στα Ιταλικά.

Οι ιταλικές, κυρίως, αλλά και πολλές αγγλικές επιτυχίες απογειώθηκαν στην ελληνική εκδοχή τους από τα εγχώρια συγκροτήματα που κατέκλυζαν το μουσικό στερέωμα.
Ας δούμε μερικά από τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής και ας θυμηθούμε κάποιες από τις επιτυχίες τους, τόσο από τους ίδιους όσο και από το… πρωτότυπο.

Οι Idols ήταν από τις λίγες περιπτώσεις συγκροτημάτων που κατάφεραν να παραμείνουν μαζί για μια ολόκληρη δεκαετία (1964-1974), καθώς τα περισσότερα σχήματα της εποχής συνήθιζαν να παρουσιάζουν στο κοινό τους μερικές μόνο επιτυχίες και μετά να χάνονται οριστικά από το προσκήνιο. Τα «Ξαφνικά με Αγαπάς» («Suddenly You Love Me» των Tremeloes) και «Τρικυμία στην καρδιά μου» («De Que Vale Tudo Isso» του Roberto Carlos) είναι μόνο δύο από τις μεγάλες επιτυχίες τους. Από τη σύνθεση του συγκροτήματος πέρασαν μεγάλοι μουσικοί, ανάμεσα στους οποίους ο Ντέμης Ρούσσος σε ρόλο… μπασίστα και όχι τραγουδιστή, όπως έγινε αργότερα γνωστός παγκοσμίως!

Idols – Τρικυμία στην καρδιά μου


Roberto Carlos - De Que Vale Tudo Isso


Οι Olympians ιδρύονται στη Θεσσαλονίκη το 1965, με τραγουδιστή τον Πασχάλη Αρβανιτίδη. Το συγκρότημα, με πολλές δικές του συνθέσεις, καταφέρνει να αναγνωριστεί πολύ γρήγορα ως ένα από τα πιο επιτυχημένα εγχώρια γκρουπ όλων των εποχών. Ακόμα και οι διασκευές τους από ξένα τραγούδια έγιναν αξεπέραστες επιτυχίες, όπως «Το σχολείο» («Lonesome Traveller», το οποίο γνώρισε πολλές διασκευές, μεταξύ των οποίων και αυτή του Trini Lopez), «Mammy Blue» αλλά και το κλασικό «Venus» των Γερμανών Shocking Blue, που μας το παρουσίασαν ως «Το κορίτσι του Μάη» το 1969.

The Olympians – Το σχολείο


Trini Lopez - Lonesome Traveller


Το συγκρότημα Cinquetti δημιουργήθηκε από τον Λάκη Τζορντανέλλι το 1966, όταν αυτός εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, και ξεχώρισε ερμηνεύοντας κυρίως ξένες επιτυχίες της εποχής, διασκευασμένες στα Ελληνικά. To συγκρότημα διαλύθηκε σύντομα, το 1969, καθώς ο Τζορντανέλλι θέλησε να ακολουθήσει σόλο καριέρα, πρόλαβε όμως να παρουσιάσει μια σειρά από επιτυχίες, με κορυφαία «Το κορίτσι του φίλου μου», που πρωτοκυκλοφόρησε στα Ιταλικά από τον Al Βano με τίτλο «La donna di un amico mio».

Cinquetti – Το κορίτσι του φίλου μου


Al Βano - La donna di un amico mio


Οι Charms (Πέτρος Πολλάτος, Βασίλης Τζαβάρας, Μιχάλης Ροζάκης, Κώστας Νικολόπουλος, Σπύρος Καρούτας, Τέρης Ιερεμίας, Γιώργος Στρατής, Κώστας Λιάκης και Γιώργος Μελέκης), ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της δεκαετίας του ’60, ξεκίνησαν την πορεία τους το 1967 με το LP που έφερε για τίτλο το όνομά τους. Το περιβόητο «Τρελοκόριτσο» που διασκεύασαν έναν χρόνο αργότερα από το κλασικό «Simon Says» των 1910 Fruitgum Company αναδείχθηκε σε τεράστια επιτυχία της εποχής.

The Charms – Το τρελοκόριτσο


1910 Fruitgum Company - Simon Says


Οι Sounds, ήταν άλλο ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή συγκροτήματα της εποχής, με επίσης πολλές διασκευές ξένων τραγουδιών και κυρίαρχη μορφή τον τραγουδιστή Τάκη Αντωνιάδη. Τα τραγούδια-διασκευές «Το έτος 2525» («In the year 2525 των Zager & Evans), «Απόψε σε θέλω» («Stasera mi butto» του Rocky Roberts) και πάνω από όλα το πασίγνωστο «Μάθημα» («Un bimbo sul leone» του μεγάλου Ιταλού τραγουδιστή Andriano Celentano), σε ελληνικούς στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου, ακούγονταν σε όλα τα τζουκ μποξ.

The Sounds – Το μάθημα


Andriano Celentano - Un bimbo sul leone


Η Μαίρη Αλεξοπούλου διακρίνεται από τους καλλιτέχνες που έκαναν σόλο καριέρα και στα τέλη της δεκαετίας του ’60 διασκεύασε την αισθαντική ιταλική μπαλάντα της Patty Pravo «La bambola», με ελληνικό τίτλο «Η μπάμπολα». H επιτυχία του τραγουδιού ήταν τόσο μεγάλη που κυριάρχησε στα ραδιόφωνα της Ελλάδας αποφέροντάς της πολλά κέρδη. Το 1984 όμως, όταν σκοτώθηκε η κόρη της σε τροχαίο δυστύχημα, η Μαίρη Αλεξοπούλου αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και έκτοτε ζει σε μοναστήρι με το όνομα Θεονύμφη.

Μαίρη Αλεξοπούλου – Η μπάμπολα


Patty Pravo - La bambola


Και ο Τέρρης Χρυσός διέγραψε αξιοσημείωτη σόλο καριέρα, βασισμένη σχεδόν αποκλειστικά σε διασκευές. Ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Λευτέρης Χρυσόγελος, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, μεγαλωμένος στην ανέχεια, κατάφερε να σταδιοδρομήσει χάρη στην ξεχωριστή φωνή του, κυρίως τραγουδώντας στα Ελληνικά μεγάλες ξένες επιτυχίες της εποχής, όπως τα «Η σκέψις μου» («Il Conto Torna» του Mario Zelinotti), «Τάκα τάκα» («Taka Taka Ta» του Paco Paco, «Μύλος η καρδιά μου» («Mulino a vento» του Little Tony) ή η περίφημη «Οπτασία» («La Donna Di Picche», επίσης του Litle Tony).

Τέρρης Χρυσός – Ήταν μια οπτασία


Litle Tony - La Donna Di Picche



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου