Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Το Έκτο Πάτωμα στο θέατρο

 Τον Νοέμβριο του 1991κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Περοκέ το έργο του Αλφρέντ Ζερί Το Έκτο Πάτωμα. Μια μουσικοχορευτική κωμική παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Έξαρχου, Σκηνικά και Κοστούμια Γιώργου Ζιάκα και χορογραφίες Βαγγέλη Σειληνού.
Ένα έργο σταθμός για το ελληνικό θέατρο. Μια εκ των προτέρων επιτυχημένη συνταγή εφόσον αξιόλογοι δημιουργοί συναντήθηκαν στον ίδιο δρόμο. Ένα γαλλικό έργο που το ανέλαβαν, ξεκινώντας από τη διασκευή της  Άννας Παναγιωτοπούλου, να υπηρετήσουν υποκριτικά εξαιρετικά ονόματα του χώρου. Τη μουσική φυσικά επωμίσθηκε ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος εκείνη την εποχή λαμποκοπούσε με το νέο μουσικό του ύφος, τη φρεσκάδα, τη μοναδικότητα, την αισθαντικότητα, και εδώ βρέθηκε να οιστρηλατεί σε θαυμάσια θεατρικά μουσικά μονοπάτια. Με, εννοείται, τον έξοχο στίχο της Λίνας Νικολακοπούλου, θα γράψει υπέροχα τραγούδια όπως ένα από τα ωραιότερά του, την Κουπαστή, αλλά και το Τραγούδι της Κουτσομπόλας, το Τραγούδι της Ζήλιας ή το Εμβατήριο της Σκούπας, που και τώρα ακόμη ακούγονται με την ίδια ευχαρίστηση και ας μην ξέρουν την προέλευσή τους.
 Οι ηθοποιοί που συνθέτουν αυτή την όμορφη αλυσίδα είναι οι Χρήστος Βαλαβανίδης (Μαξ Λεσκαλιέ, Ελένη Γερασιμίδου (κυρία Μαρέ), Νένα Μεντή (Ιρέν), Κατιάνα Μπαλανίκα (Ζαν), Έρρικα Μπεγιέτη (Εντβίζ Οσπό), Γιώργος Νινιός (Ανρί Ζονβάλ), Στέλιος Μάινας (Ανρί Ζονβάλ, β’ διανομή), Σοφία Ολυμπίου (Μπερτ), Άννα Παναγιωτοπούλου (Ζερμέν Λεσκαλιέ), Τάσος Χαλκιάς (κύριος Οσπό), Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (Ζοζό), Κώστας Μπάσης (γιατρός), Βασίλης Λαζαρίδης (νέος ενοικιαστής), Πάνος Ρεντούμης (Ρομπέρ, Μπομπ).

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 1930 στο Παρίσι.  Μια πολυκατοικία που βιώνει την καθημερινότητά της στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο έκτος όροφος, Το Έκτο Πάτωμα, οι ένοικοί του, εκθέτουν την ταυτότητά τους, ανοίγοντας τα χαρτιά τους για τους έρωτές τους, τα πάθη τους, τις αντιθέσεις τους, τους ατέρμονους διαπληκτισμούς αλλά και τα αναπόφευκτα όνειρα που πλάθουν στη ζωή τους.
Μια ανελέητη ιδιοκτήτρια, η κυρία Μαρέ, που κυνηγάει με το «σκουπόξυλο» τους ενοικιαστές της. Ένα ζευγάρι, ο ξιπασμένος και ονειροφαντασμένος καλλιτέχνης Μαξ Λεσκαλιέ με την κουτσομπόλα γυναίκα του Ζερμέν, που με τη φιλενάδα της, την Μπερτ ή Σουλτάνα, στήνουν αφτί και αφουγκράζονται τα τεκταινόμενα στον όροφο. Ο διανοούμενος λογοτέχνης Οσπό με τη θυγατέρα του την Εντβίζ, η οποία ερωτεύεται τον νέο νοικάρη, τον Ζονβάλ, έναν περίεργο τύπο αλλά ευπαρουσίαστο. Ο ντροπαλός Ζοζό, που έχει ερωτευθεί την Εντβίζ. Η Ζαν, μια όμορφη γυναίκα, που προκαλεί με τους έρωτές της.  Η «Κυρία με τα Γκρίζα» , όπως την αποκαλούν οι ένοικοι του ορόφου, μια μυστηριώδης γυναίκα που αναστατώνει την πολυκατοικία.
Μαρ.Μαρ.
Το έκτο πάτωμα,
Έναρξη με όλο τον θίασο

Το τραγούδι της ζήλιας
με τη Νένα Μεντή


Το τραγούδι της κουτσομπόλας
 με την Άννα Παναγιωτοπούλου


Η κρουαζιέρα του διαδρόμου
 με την Κατιάνα Μπαλανίκα και χορωδία τον θίασο





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου