Σάββατο 28 Απριλίου 2012

«Στέλλα» (1955)

Μια ταινία-σταθμός, ελληνικής παραγωγής.
Συντελεστές της ταινίας όλη η αφρόκρεμα της ελληνικής τέχνης: Σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης. Σενάριο Μιχάλης Κακογιάννης, Ιάκωβος Καμπανέλλης (από το θεατρικό του έργο «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», εμπνευσμένο δραματουργικά από την ιστορία της Κάρμεν). Μουσική Μάνος Χατζιδάκις. Σκηνικά Γιάννης Τσαρούχης. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη (υποψήφια για Όσκαρ για το «Ποτέ την Κυριακή» και τη «Φαίδρα», ενώ απέσπασε τελικά το αγαλματίδιο το 1975 για την ταινία «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι»).
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Γιώργος Φούντας, Αλέκος Αλεξανδράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Χριστίνα Καλογερίκου, Σοφία Βέμπο, Κώστας Κακκαβάς (πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση), Βούλα Ζουμπουλάκη, Τασσώ Καββαδία.

Η υπόθεση του έργου
Η Στέλλα, μια ελεύθερη και αδέσμευτη γυναίκα, τραγουδάει στο κέντρο «Παράδεισος», του οποίου έχει τη διεύθυνση η Μαρία. Έχει σχέση με τον Αλέκο που προέρχεται από πλούσια οικογένεια αλλά διακόπτει τον δεσμό τους και εκείνος μετά σκοτώνεται σε δυστύχημα. Θα υποκύψει ύστερα στη γοητεία του ποδοσφαιριστή Μίλτου και η συνέχεια θα έχει ένα τραγικό φινάλε.
Η «Στέλλα» υπεβλήθη ως ελληνική υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1956, ενώ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ.

Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι
με τη Μελίνα Μερκούρη


Ο μήνας έχει 13
με τη Σοφία Βέμπο


Εφτά τραγούδια θα σου πω
με τη Βούλα Ζουμπουλάκη


Το φεγγάρι είναι κόκκινο
με τη Σοφία Βέμπο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου