Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Gracias a la vida

Βιολέτα Πάρα
«Gracias a la vida» (Χάρη στη ζωή) είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού που συνέθεσε και πρώτη φορά παρουσίασε η Χιλιανή μουσικός Βιολέτα Πάρα, μία από τις καλλιτέχνιδες που έθεσαν τις βάσεις για το κίνημα που είναι γνωστό ως Nueva Cancion. Περιελαμβανόταν στο τελευταίο άλμπουμ τής Πάρα που είχε κυκλοφορήσει προτού αυτοκτονήσει το 1967.
Το τραγούδι είναι ένα από τα περισσότερο δημοφιλή και έκανε τον γύρο του κόσμου, παραμένοντας ένα από τα πιο διαδεδομένα λατινοαμερικάνικα τραγούδια στην ιστορία.
Η θρυλική φολκ τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ έκανε γνωστό το τραγούδι στο αμερικανικό κοινό το 1974, όταν συμπεριέλαβε μια διασκευή του στο ισπανόφωνο άλμπουμ της με τον ίδιο τίτλο. Παρέμενε από τα βασικά τραγούδια σε όλες τις συναυλίες της.
Η διάσημη Αργεντινή τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα έχει βάλει τη δική της υπογραφή σε αυτό το τραγούδι, το οποίο δεν παρέλειπε σε καμία εμφάνισή της, ενώ έχει τραγουδηθεί σε πάρα πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων με μεγάλη επιτυχία στα φινλανδικά και στα σουηδικά, αλλά και στα αγγλικά.
Στη χώρα μας το έχει τραγουδήσει η Μαρία Φαραντούρη πολύ όμορφα και με σεβασμό και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ της «Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο».

Gracias a la vida
με την Τζόαν Μπαέζ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου