Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Λούις Άρμστρονγκ, ένα μουσικό σύμπαν

Στις αρχές Αυγούστου συμπληρώνoνται 101 χρόνια από τη γέννηση του Λούις Ντάνιελ Άρμστρονγκ (4 Αυγούστου 1901 - 6 Ιουλίου 1971). Πρωτοπόρος της τζαζ μουσικής, αστέρας του κινηματογράφου, σύζυγος «κατά συρροήν», ο «Σάτσμο» –όπως ήταν το παρατσούκλι του– ήταν πολύ περισσότερα πράγματα από τη φωνή του.
Η ζωή δεν ήταν πάντα πολύ ευγενική με τον Άρμστρονγκ, τον άνθρωπο που έμοιαζε να τραγουδάει «σαν να προσπαθεί κάποιος να πει ένα αστείο μέσα από μια τρομπέτα γεμάτη με χαλίκια». Γεννήθηκε στο γκέτο των μαύρων στη Νέα Ορλεάνη, γιος ενός εργάτη και μιας πόρνης. Ο πατέρας του σύντομα εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη και εκείνος έπρεπε να εργαστεί για να συντηρήσει τον εαυτό του και τη μητέρα του. Μετέφερε κάρβουνα και τραγουδούσε σε μπαρμπέρικα για να εξοικονομήσει κάποια χρήματα. Αυτή ήταν και η πρώτη του εμπειρία στη μουσική που τον βοήθησε να αρχίσει να καταλαβαίνει τι γινόταν γύρω του.
Ένα ατυχές περιστατικό τον βοήθησε να κάνει το άστρο του να λάμψει. Ύστερα από ένα άσκοπο πυροβολισμό στον αέρα ο 12χρονος Λούις συνελήφθη και πήγε στο αναμορφωτήριο. Εκεί του έδωσαν για πρώτη φορά να παίξει τρομπέτα. Η δεξιοτεχνία του και η εξέλιξή του στην εκμάθηση των πνευστών ήταν τόσο μεγάλες που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έγινε ο ηγέτης της ορχήστρας.

Από το γκέτο πέρασε γρήγορα στα πλωτά καζίνο του Μισισιπή και από εκεί στην ορχήστρα του Kιντ Όρι. Τότε πραγματοποίησε και τον πρώτο του γάμο με μία πόρνη. Η σχέση δεν μακροημέρευσε, όμως η καριέρα του Άρμστρονγκ συνέχισε την ανοδική της πορεία. Η φιλία του με τον καθιερωμένο τότε κορνετίστα Τζο Kινγκ Όλιβερ όχι μόνο τον επηρέασε μουσικά αλλά τον βοήθησε επαγγελματικά. Εμφανίζεται στο κλαμπ Λίνκολν Γκάρντενς στο Σικάγο, ένα μέρος που ήταν σχολείο για τους τζαζίστες.
Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την πιανίστρια Λίλιαν Χάρντιν, η οποία είχε κάνει σπουδές μουσικής και βοήθησε τον αυτοδίδακτο Άρμστρονγκ να μπει βαθύτερα στο νόημα. Τον παραινούσε να είναι πιο φιλόδοξος και εκείνος εντάχθηκε στην ορχήστρα του Φλέτσερ Χέντερσον στη Νέα Υόρκη. Το παίξιμό του τον έκανε να ξεχωρίσει αμέσως: η τζαζ πάντα φλέρταρε με διάφορους ρυθμούς και εκείνος ενδυνάμωσε το πνεύμα του αυτοσχεδιασμού. Αυτό όμως που έκανε τον μουσικό πολύτιμο στις δισκογραφικές ήταν η μοναδική του φωνή.
Η καριέρα του απογειώνεται το 1930. Χωρίζει την προηγούμενη σύζυγό του και παντρεύεται την Άλφα Σμιθ. Αρχίζει να παίζει συχνά στη Βρετανία. Η τρομερή επιτυχία, που γνωρίζει ως μαύρος καλλιτέχνης, βοηθά πολλούς νέους μουσικούς αργότερα να βγουν από το γκέτο. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε σε τόσες ταινίες. Μετά την κατάρρευση των Μπιγκ Μπαντς έρχονται τα τρομερά του τραγούδια που άφησαν εποχή: από το «Χαλόου Ντόλι» μέχρι το «Γουόντερφουλ Γουέρλντ».
Πέθανε το 1971. Η ηθοποιός Ταλούλα Μπάνκχεντ δήλωσε κάποτε για τη συμβολή του Άρμστρονγκ στη μουσική: «Ο Λούις είναι από μόνος του ένα μουσικό σύμπαν».

What A Wonderful World



I see trees of green, 
red roses too 
I see em bloom, for me
and for you 
And I think to myself,
what a wonderful world. 

I see skies of blue,
clouds of white 
Bright blessed days, 

dark sacred nights 
And I think to myself,
what a wonderful world. 

The colors of a rainbow, so pretty 

in the sky 
Are also on the faces of people 

going by 
I see friends shaking hands, 

sayin: 
how do you do? 
They're really sayin i love you. 

I hear babies cry,
I watch them grow 
They'll learn much more than 

I'll never know… 
And I think to myself,
what a wonderful world
And I think to myself:
what a wonderful world

Βλέπω πράσινα δέντρα, 
και κόκκινα τριαντάφυλλα
τα βλέπω ν' ανθίζουν για μένα 
και για σένα
και σκέφτομαι μόνος μου:
τι όμορφος κόσμος!

Βλέπω ουρανούς γαλάζιους 

και λευκά σύννεφα
λάμψη ευλογημένων ημερών, σκοτεινές ιερές νύχτες
και σκέφτομαι μόνος μου:
τι όμορφος κόσμος!

Τα χρώματα της ίριδας, τόσο όμορφα στον ουρανό
είναι ακόμα και στα πρόσωπα 

των διαβατών.
Βλέπω φίλους να δίνουν τα χέρια, 
να λένε: 
Tι κάνεις;
Λένε αληθινά σ’ αγαπώ.

 

Ακούω μωρά να κλαίνε,
τα βλέπω να μεγαλώνουν
θα μάθουν περισσότερα απ' όσα εγώ

δεν έμαθα ποτέ...
Και σκέφτομαι μόνος μου:
τι όμορφος κόσμος!
Και σκέφτομαι μόνος μου:
τι όμορφος κόσμος!


Mack The Knife


Hello Dolly


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου