Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

1962: Μίκης και Μάνος δίπλα δίπλα

Από τα σημαντικότερα γεγονότα του 1962, πριν από ακριβώς μισό αιώνα, είναι το ανέβασμα των δύο περίφημων επιθεωρήσεων «Όμορφη πόλη» και «Οδός Ονείρων», σε μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι αντίστοιχα. Οι δύο αυτές παραστάσεις έδωσαν μια άλλη πνοή στο παραδοσιακό επιθεωρησιακό θέαμα και χάρισαν στην ελληνική μουσική ωραιότατα τραγούδια.
Στις 9 Ιουνίου 1962, στο θέατρο «Παρκ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, γίνεται η πρεμιέρα του έργου «Όμορφη πόλη» του Μποστ, με σκηνοθέτη τον Μιχάλη Κακογιάννη, σκηνογράφο τον Βασίλη Φωτόπουλο και χορογράφο τον Βαγγέλη Σειληνό. Τη μουσική έγραψε ο Μ. Θεοδωράκης, ο οποίος λόγω προβλημάτων υγείας σπανίως διηύθυνε την ορχήστρα του θεάτρου. Βασικοί τραγουδιστές ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Γιάννης Βογιατζής. Αργότερα στην ίδια παράσταση τραγούδησαν ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα, ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα.


Αλέξης Σολωμός, Μάνος Χατζιδάκις, Δημήτρης Χορν και Μίνως Αργυράκης
στην πρεμιέρα της επιθεώρησης «Οδός Ονείρων», στο θέατρο «Μετροπόλιταν»
Τέσσερεις ημέρες αργότερα, στις 13 Ιουνίου, δίνεται στο θέατρο «Μετροπόλιταν»  η επίσημη πρώτη της μουσικής παράστασης «Οδός Ονείρων», με μουσική Μ. Χατζιδάκι, σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού, σκηνογραφία Μίνου Αργυράκη, χορογραφία Μανώλη Καστρινού και πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Χορν, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρω Κοντού, Γιώργο Μαρίνο, Ζωή Φυτούση και Λάκη Παππά. Ήταν η πραγματοποίηση ενός παλιού ονείρου του Χατζιδάκι, που ήθελε να παρουσιάσει μια ελληνική γειτονιά όπου όλοι οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι νέοι, κλαίνε, γελάνε, τραγουδούν, χορεύουν και, φυσικά, ονειρεύονται.
Στις 17 Ιουλίου ο Μ. Κακογιάννης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θ. Κρίτας  επισκέπτονται τον Θεοδωράκη, που νοσηλεύεται σε σανατόριο του Λονδίνου. Εκείνος του παραδίδει το νέο τραγούδι του «Μανούλα μου ο γιόκας σου», το οποίο θα ερμηνεύει ο Μπιθικώτσης στο «Παρκ». Στο διπλανό θέατρο «Μετροπόλιταν»  ο Λάκης Παππάς ερμηνεύει μια άλλη μανούλα, το τραγούδι «Μανούλα μου» του Μ. Χατζιδάκι, γεγονός που δίνει  αφορμή για διάφορα διασκεδαστικά σχόλια από τον Τύπο της εποχής.

«Μανούλα μου ο γιόκας σου» - Μίκης Θεοδωράκης


«Μανούλα μου» - Μάνος Χατζιδάκις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου