Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Εκτόρ Μπερλιόζ - δραματική εκφραστικότητα

Λα-Κοτ-Σαιντ-Αντρέ, Ιζέρ 1803 - Παρίσι 1869.
Γάλλος συνθέτης από τους πιο αυθεντικούς και πρωτότυπους του 19ου αιώνα. Τα έργα του διακρίνονται για τη δραματική ένταση και τη λαμπρότητα της ορχηστρικής γραφής.
Ο Μπερλιόζ επινόησε ορχηστρικές τεχνικές πρωτοφανέρωτου πλούτου, που προετοίμασαν τον δρόμο για τον Βάγκνερ, τον Ρίχαρντ Στράους και για αρκετούς Γάλλους και Ρώσους συνθέτες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Στη δημιουργία δραματικών καταστάσεων και ατμόσφαιρας, ο Μπερλιόζ είναι εξαιρετικός, προκαλώντας έλξη ή απώθηση στον ακροατή. Η πρόθεσή του σε όλα τα έργα είναι να συνδυάσει την αλήθεια με τις μουσικές αισθήσεις είτε αυτές είναι έντονες είτε «υπέροχες στην ασημαντότητα και στη λεπτότητά τους, εξωπραγματικές, απρόσμενες, απροσμέτρητες», όπως έλεγε και ο Μπέρναρντ Σω.
Τα τελευταία του χρόνια σημαδεύθηκαν από τη φήμη στο εξωτερικό και την εχθρότητα που αντιμετώπιζε στην πατρίδα του.
Τα έργα του: Φανταστική συμφωνία (1830), Ο Χάρολντ στην Ιταλία (1834), Μεγάλη νεκρώσιμη ακολουθία (Ρέκβιεμ) (1837), Μπενβενούτο Τσελίνι (1838), Ρωμαίος και Ιουλιέτα (1839), Η καταδίκη του Φάουστ (1846), Η παιδική ηλικία του Χριστού (1854), Οι Τρώες (1863) και ένα έργο για χορωδία και ορχήστρα που εμπνεύσθηκε από την Ελληνική Επανάσταση (Ελληνική Επανάσταση, ηρωική σκηνή, 1825-1826). Κατέλιπε μεγάλης επιρροής δοκίμια για την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ OP. 14
Επεισόδιο της ζωής ενός καλλιτέχνη
Είναι από τα πιο σημαντικά και δημοφιλή έργα του συνθέτη και τέλειο του συνθέτη και τέλειο παράδειγμα της γαλλικής ρομαντικής μουσικής. Θεωρείται προδρομικό έργο της «προγραμματικής συμφωνίας» και επηρέασε πολύ άλλους συνθέτες, όπως τον Λιστ, τον Βάγκνερ και τον Στράους. Αποτελείται από πέντε μέρη που βασίζονται σε πρόγραμμα, το οποίο η μουσική προσπαθεί να περιγράψει λεπτομερώς. Το έργο χαρακτηρίζεται από το λαϊτμοτίβ ή idée (έμμονη ιδέα), που λειτουργεί ως στοιχείο της δραματικής ενότητας. Αυτό καθοδηγεί τη μουσική και επηρεάζει την όλη δομή.

1st movement


Ένας χορός, Βαλς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου