Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Το «Βενσερέμος» και ο αντιφασισμός

Το «Βενσερέμος» είναι ένα χιλιανό τραγούδι, το οποίο γράφηκε από τον Κλαούντιο Ιτούρα , ενώ με διαφορετικούς στίχους από τον Βικτόρ Ζαρά. Το μελοποίησε ο Σέρτζιο Ορτέγκα για την προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου της Αριστεράς, Σαλβαδόρ Αλιέντε, το 1970, και έγινε ο ύμνος του σοσιαλιστικού κόμματος της Αντιπολίτευσης. Ο Αλιέντε θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και θα εισάγει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με αρνητικά όμως οικονομικά αποτελέσματα. Θα επιχειρήσει επίσης να εθνικοποιήσει τα ορυχεία και τις τράπεζες.
Ο τίτλος του τραγουδιού σημαίνει «Θα νικήσουμε» και έχει κυκλοφορήσει με πολλές εκτελέσεις.
Έγινε γρήγορα τόσο δημοφιλές και ήταν ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος της Χιλής όλη τη διάρκεια μέχρι το πραξικόπημα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, μαζί με παραστρατιωτικές ομάδες, εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο, έριξε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε , και οδήγησε τη Χιλή στα 17 πιο μαύρα χρόνια της ιστορίας της.


Έτσι, ο Αλιέντε ανατράπηκε από τη στρατιωτική χούντα και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο προεδρικό μέγαρο. Τόσο η χιλιανή αστική τάξη όσο και η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήθελαν να υλοποιηθεί το όνειρο του ίδιου του Αλιέντε και του συνασπισμού της «Λαϊκής Ενότητας» – μια ειρηνική μετάβαση στον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Ο στρατηγός Πινοσέτ, ως «ανώτατος αρχηγός του έθνους», πια, εγκαθιδρύει δικτατορικό καθεστώς και με νέο Σύνταγμα επικυρώνει τον δικτατορικό του χαρακτήρα.
Θα ακολουθήσει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μαζικές εκτελέσεις, άγρια βασανιστήρια, συλλήψεις. 
Ένας βαρύς απολογισμός. Οι αντιφρονούντες οδηγούνταν στο στάδιο του Σαντιάγο και βασανίζονταν ή εκτελούνταν.
Πάνω από 3.200 νεκροί και χιλιάδες που υπέστησαν βασανιστήρια.

Himno Venceremos


Και άλλα δύο χιλιανά αντιφασιστικά τραγούδια

Himno de la Unidad Popular


El Pueblo Unido




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου