Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο Μποροντίν Αλεξάντρ και οι στέπες της μουσικής του

(Αγία Πετρούπολη, 1833-1887)
Κορυφαίος Ρώσος ρομαντικός συνθέτης της Ρωσικής Εθνικής Σχολής του 19ου αιώνα, και επιστήμονας σημαντικός για τις έρευνές του πάνω στις αλδεΰδες (υποσύνολο οργανικών ενώσεων).
Ήταν μέλος της «Ομάδας των Πέντε» μαζί με τον Μίλι Μπαλακίρεφ, Νικολάι Κόρσακοφ, Μόντεστ Μουσόργκσι και Σεζάρ Κούι.
Πέθανε αιφνιδίως, λόγω της κλονισμένης του υγείας αλλά και της πίεσης από τη δουλειά του.
Από νωρίς εμφάνισε τα ολοφάνερα χαρίσματά του στις γλώσσες και στη μουσική και από τα μαθηματικά του χρόνια συνέθετε και έμαθε να παίζει πιάνο, φλάουτο και τσέλο.


Σπούδασε πρώτα στην Ιατροχειρουργική Ακαδημία και ειδικεύθηκε στη χημεία, και κατόπιν στη Δυτική Ευρώπη. Επιστρέφοντας έγινε καθηγητής χημείας στην Ιατροχειρουργική Ακαδημία. Παράλληλα, ως καταφύγιο ανάπαυσης από την επιστημονική του εργασία, συνθέτει την πρώτη του σημαντική Συμφωνία αριθ. 1 σε μι ύφ. μείζονα. Αργότερα άρχισε να συνθέτει τη Συμφωνία αριθ. 2 σε σι ελάσσονα την ίδια εποχή που ξεκίνησε την αριστουργηματική του όπερα Πρίγκιπας Ιγκόρ (η οποία όμως ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του από τους Ρίμσκι Κόρσακοφ και Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ). Η δεύτερη πράξη περιέχει τους πολυπαιγμένους πολοβτσιανούς χορούς.


Βρήκε επίσης τον χρόνο να γράψει δύο κουαρτέτα εγχόρδων, 12 αξιόλογα τραγούδια, την ανολοκλήρωτη Συμφωνία αριθ.2 σε λα ελάσσονα και το υπέροχο συμφωνικό ποίημα Στις στέπες της Κεντρικής Ασίας. Στις συμφωνίες και στα κουαρτέτα του η μορφή κάθε έργου είναι δομημένη με βάση ένα ορχηστρικό μοτίβο.

Στο έργο του διακρίνεται η έντονη λυρική του φλέβα αλλά και ένας επιδέξιος χειρισμός των ηρωικών θεμάτων. Επίσης, το έργο του χαρακτηρίζεται από μια ασυνήθιστα λεπτή αίσθηση του ρυθμού και μια εξαίρετη χρήση του ορχηστρικού ηχοχρώματος  καθώς επίσης και από την ικανότητα του συνθέτη να αφυπνίζει τη μνήμη των μακρινών τόπων.
Οι μελωδίες του αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα των ρωσικών τραγουδιών, ενώ χρησιμοποίησε εντυπωσιακές αρμονίες, αντισυμβατικές για τη δυτικοευρωπαϊκή μουσική.

Πρίγκιπας Ιγκόρ - Πολοβτσιανοί χοροί


In The Steppes Of Central Asia


2 σχόλια: