Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Μπητλς - ο μύθος του 20ού αιώνα

Τα «Σκαθάρια» στη φωτογραφία για το εξώφυλλο
του θρυλικού άλμπουμ τους «Abbey Road»
Το πιο δημοφιλές βρετανικό συγκρότημα όλων των εποχών, με το ξεχωριστό κούρεμα και το ντύσιμό τους με σακάκια χωρίς κολάρο, οι Μπητλς, αποτελούνταν  από τους Τζον Λένον, Πολ ΜακKάρτνεϊ, Ρίτσαρντ Στάρκυ (που είναι γνωστός ως Ρίνγκο Σταρ) και Τζορτζ Χάρισον και μάνατζέρ τους ήταν ο Μπράιαν Επστάιν.  Το 1962 κυκλοφορούν το ιστορικό σινγκλ «Love Me Do» με παραγωγό τον Τζορτζ Μάρτιν, που θα αποκληθεί ο πέμπτος Μπητλ. Με το πρώτο τους άλμπουμ «Please Please me», το 1963, προκάλεσαν την υστερία του γυναικείου πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη και δημιούργησαν ένα κλαμπ θαυμαστών, γεφυρώνοντας τις αποστάσεις και με το κατεστημένο. Με το άλμπουμ «With The Beatles» φθάνουν στο Νο1 των Ηνωμένων Πολιτειών και τα βρετανικά συγκροτήματα εισβάλουν στα αμερικανικά τσαρτς. Τον Ιούλιο του 1964 κάνει πρεμιέρα η πρώτη τους κινηματογραφική ταινία  «A Hard Day's Night» σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λέστερ και πολύ γρήγορα θα γυρισθεί το «Help», αυτή τη φορά σε Τεκνικολόρ.
Οι Μπητλς κυκλοφόρησαν δώδεκα άλμπουμ ηχογραφημένα σε στούντιο και πολλά σινγκλ. Μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της μουσικής, που δόνησε το κοινό και το πλημμύρισε συναισθήματα ήταν όταν στις 25 Ιουνίου μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου το τραγούδι τους «All You Need Is Love», που το άκουσαν 200 εκατομμύρια άνθρωποι.
Θα ιδρύσουν τη δισκογραφική εταιρεία Apple που θα εκμεταλλεύεται όλες τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και με τον τεράστιο θρίαμβό τους με τα άλμπουμ «Abbey Road» και «Let It Be», που είναι και ο τελευταίος τους δίσκος, θα τελειώσει η ιστορία τους, ο μύθος τους όμως δεν θα πάψει να υπάρχει και το σύμβολο της μουσικής τους θα παραμείνει στην κορυφή της ποπ μουσικής. 
Χάρισον, ΜακΚάρτνεϊ, Λένον και Σταρ ποζάρουν έξω από το παλάτι
του Μπάκιγχαμ, έχοντας μόλι χριστεί Μέλη του Τάγματος
της Βρετανικής Αυτοκρατορίας,στις 26 Οκτωβρίου 1965
Η προσφορά των Μπητλς στην ιστορία της ποπ μουσικής αλλά και της μουσικής γενικότερα είναι δύσκολο να οροθετηθεί. Πέρα από την επανάσταση που έφεραν στη μεταπολεμική συντηρητική κοινωνία, υπήρξαν πρωτοπόροι σε όλους του τομείς που αφορούσαν την ηχογράφηση. Ήταν το πρώτο συγκρότημα που χρησιμοποίησε το στούντιο ως εργαλείο, χτίζοντας πολύπλοκες ενορχηστρώσεις σε πολυκάναλες κονσόλες και εισάγοντας στοιχεία αβανγκάρντ. Ήταν επίσης το πρώτο συγκρότημα που δεν περιορίστηκε στο είδος μουσικής με το οποίο επιβλήθηκε, αλλά ξεπέρασε τα όρια, εξερευνώντας τη φολκ, την ινδική και την κλασική μουσική. 
Το 1965 η βασίλισσα Ελισάβετ τίμησε τα τέσσερα μέλη των Μπητλς χρίζοντάς τα Μέλη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Χάρη στην ταινία «Let Ιt Βe» κέρδισαν το Οσκαρ στην κατηγορία πρωτότυπου τραγουδιού για ταινία. Συνολικά έχουν κερδίσει 7 Γκράμι και 15 βρετανικά αντίστοιχα, τα «Ιvor Νovello». 
Οι Μπιτλς ανακηρύχθηκαν συγκρότημα του 20ού αιώνα και αυτή είναι μια πραγματικότητα που τους καταξιώνει ακόμη και μεταξύ αυτών που δεν είναι θαυμαστές τους.  Απολαύστε τους σε λίγα από τα αριστουργήματά τους...

Girl


Yesterday


Come together


Get back



I want you


Let it be


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου