Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Γιάννης Παπαϊωάννου - Ο καλόκαρδος γίγαντας του ρεμπέτικου

Γεννήθηκε το 1913 στην Κίο της Προποντίδας, στη Μικρά Ασία. Σε ηλικία δύο ετών έμεινε ορφανός από πατέρα. Το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήρθε με την οικογένειά του στον Πειραιά. Από μικρό παιδί έκανε διάφορα επαγγέλματα (στην οικοδομή, σε φορτηγά, σε συνεργεία κ.α.). Ο Πειραιάς εκείνη την εποχή ήταν το «κέντρο» του ρεμπέτικου. Το 1932 ο Παπαϊωάννου εντυπωσιάζεται από το διάσημο ρεμπέτικο τραγούδι το «Μινόρε του τεκέ» και αποφασίζει να μάθει μπουζούκι, γράφοντας παράλληλα τραγούδια. Το 1935 ηχογραφεί τη «Φαληριώτισσα».
Ακολούθησαν και άλλα σπουδαία τραγούδια που έμειναν κλασικά: «Μοδιστρούλα», «Βαγγελίτσα μου», «Καπετάν Ανδρέα Ζέπο», «Σου ’χα χαρίσει μια καρδιά», «Πέντε Έλληνες στον Άδη», «Βαδίζω και παραμιλώ». «Δεν σε θέλω πια (Μη μου λες γιατί ξεχνάω)», «Σβήσε το φως», «Σου 'χει λάχει», «Κάνε κουράγιο καρδιά μου», «Δεν πάει κάτω το κρασί» κ.ά.
Η συνεργασία του με τον στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη ή Τσάντα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μοναδικών επιτυχιών: «Πριν το χάραμα», «Πήρα τον δρόμο τον στενό», «Είσαι γυναίκα του μπελά», «Απ’ της Ζέας το λιμάνι (Χτες το βράδυ σε μια βάρκα)» κ.ά. Η δισκογραφία του ως το 1960 περιλαμβάνει πάνω από 300 τραγούδια, σε περίπου 70 από τα οποία συμμετέχει ως τραγουδιστής.
Προπολεμικά συνεργάστηκε με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Στέλιο Χρυσίνη και άλλους, ενώ μετά τον πόλεμο ήταν βασικός συνεργάτης του Βασίλη Τσιτσάνη.

Είναι ο πρώτος λαϊκός καλλιτέχνης που πήγε για εμφανίσεις στην Αμερική.
Έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στις 3 Αυγούστου του 1972. Τα χαράματα, τελειώνοντας το πρόγραμμα στο «Πανόραμα» στις Τζιτζιφιές, όπου εμφανιζόταν τα καλοκαίρια με τον Τσιτσάνη, ένας πεζός πετάχτηκε στον δρόμο και ο Παπαϊωάννου για να τον αποφύγει έριξε το αυτοκίνητό του σε ένα στύλο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Πριν το χάραμα
Οδυσσέας Μοσχονάς και Στελλάκης Περπινιάδης


Ένα από τα ωραιότερα ερωτικά ρεμπέτικα όλων των εποχών. Οι στίχοι είναι του Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Η δισκογραφική συνάντηση των Οδυσσέα Μοσχονά και Στελλάκη Περπινιάδη, των δύο εξαίρετων αυτών φωνών, πιθανόν να έγινε με πρωτοβουλία του Παπαϊωάννου, αφού από τα δέκα τραγούδια που εμφανίζονται μαζί τα εννέα είναι του «μπαρμπα-Γιάννη».

Κάνε κουράγιο καρδιά μου 
Σωτηρία Μπέλλου και Στελλάκης Περπινιάδης


Σε αυτό το υπέροχο μελαγχολικό ερωτικό τραγούδι, από τις μεγαλύτερες διαχρονικές επιτυχίες του, ο Γιάννης Παπαϊωάννου φανερώνει το μεγάλο ταλέντο του και ως στιχουργός.

Δεν πάει κάτω το κρασί 
Στράτος Παγιουμτζής


Καταπληκτικό τραγούδι που αναφέρεται στον καημό του χωρισμού, ερμηνευμένο μοναδικά από τον κατά πολλούς κορυφαίο ερμηνευτή του ρεμπέτικου Στράτο Παγιουμτζή, σε στίχους του πολυγραφότατου Κώστα Μάνεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου