Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Πλάθιδο Ντομίνγκο, ο βασιλιάς της όπερας

Μαδρίτη, Ιανουάριος 1941.
Ισπανός τενόρος που έχει ερμηνεύσει όλο το λυρικό ρεπερτόριο, από τον Χαίντελ ως τον Βάγκνερ. Ακατάπαυστα δραστήριος από τα 16 του χρόνια και όσο πιο πολύ έκανε σπουδές γύρω από τη μουσική, όσο πιο πολύ ταξίδευε σε όλη την οικουμένη και ερμήνευε έργα των πιο σημαντικών μουσουργών, τόσο πιο πολύ ωρίμαζε ο ίδιος και μεγάλωνε η αγάπη του για τη μουσική. Πατρίδα του οι σκηνές του κόσμου για περίπου μισό αιώνα. Έχει τραγουδήσει σε 3.687 παραστάσεις ερμηνεύοντας 144 ρόλους. Επιπροσθέτως, έχει διευθύνει 526 παραστάσεις και έχει κάνει πάρα πολλές ηχογραφήσεις – πάνω από 100 δίσκους.
Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8 ετών και χάρη στους γονείς του έλαβε τις βάσεις του μουσικού θεάτρου. Δεν είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που έχουν διαγράψει μια τέτοια επιτυχημένη σταδιοδρομία.

Σήμερα, ως γενικός διευθυντής της Όπερας του Λος Άντζελες και ως το 2011 της Εθνικής Όπερας της Ουάσινγκτον, παρουσιάζει όχι μόνο κλασικά έργα του Μότσαρτ, Βέρντι και Πουτσίνι αλλά και ένα διαφορετικό και ασυνήθιστο ρεπερτόριο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όπερες σύγχρονων Αμερικανών συνθετών. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Μεξικό, Ελ Σαλβαδόρ, κ.ά., και 12 βραβεία Γκράμι. Έχει εμφανισθεί σε πολλές ταινίες βασισμένες σε όπερες (Τραβιάτα του Φρ. Τζεφιρέλι,1983, Κάρμεν του Φρ. Ρίζι, 1984.
Ένας αληθινά γοητευτικός και ευγενής άνθρωπος, με μια εξαιρετικά ζεστή χροιά φωνής που ελίσσεται θαυμάσια και ένα σπουδαίο υποκριτικό ταλέντο. Βρέθηκε στο βάθρο των πιο μεγάλων θεάτρων και συνεργάσθηκε με διάσημους τραγουδιστές. Τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον αληθινό άνθρωπο της αναγέννησης στη μουσική και ως τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη της όπερας στη σύγχρονη εποχή.

Una Furtiva Lagrima (Ένα κρυφό δράκρυ) - 
από την όπερα Ελιξήριο του έρωτα τουΝτονιτσέτι


E lucevan le stelle (Και τα αστέρια έλαμπαν)
από την Τόσκα του Πουτσίνι


Ave Maria - του Σούμπερτ


Malaguena 
από σουίτα του Ερνέστο Λεκουόνα


Granada
του Ογκοστίν Λάρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου