Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Γιώργος Ζαμπέτας - Ο γνήσιος μάγκας

(Αθήνα 25.1.1925 - 11.3.1992). Συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, οργανοπαίκτης. Γεννήθηκε  στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ήταν γιος κουρέα που έπαιζε μπουζούκι, κιθάρα και μαντολίνο. Ο ίδιος άρχισε να μαθαίνει μπουζούκι από έξι χρόνων, παίρνοντας κρυφά το μπουζούκι του πατέρα του που ήταν κρεμασμένο στο κουρείο.
Προτού καθιερωθεί έκανε διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα. Όταν υπηρετούσε τη θητεία του ως σμηνίτης έκανε εκπομπές στο ραδιοσταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες συνέχισε και μετά (1950-1957). Από το 1950 αρχίζει να δουλεύει επαγγελματικά στα πάλκα λαϊκών κέντρων.
Στη δισκογραφία μπήκε το 1953 με το τραγούδι «Σαν σήμερα, σαν σήμερα» σε στίχους του μετέπειτα βασικού συνεργάτη του Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντα) που το τραγούδησε ο Πρόδρομος Τσαουσάκης. Τον ίδιο χρόνο παντρεύεται και στη συνέχεια αποκτά τρία παιδιά, δύο κόρες και  έναν γιο, τον Μιχάλη, ο οποίος θα ακολουθήσει τα χνάρια του στο μπουζούκι. Ως το 1960 ηχογράφησε 36 τραγούδια στις 78 στροφές.
Με τον Μάνο Χατζιδάκι
Το 1959 τον επιλέγει ο Μάνος Χατζιδάκις ως σολίστ στις συνθέσεις του ενώ τα επόμενα χρόνια συμμετείχε παίζοντας μπουζούκι σε τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Μαρκόπουλου κ.ά. Με τη σιδερένια θέληση και την ανεξάντλητη υπομονή που τον χαρακτήριζαν ανεβαίνει σταθερά τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του λαϊκού τραγουδιού, δημιουργώντας «δική του σχολή» στη λαϊκή μουσική και κάνοντάς το μπουζούκι γνωστό στην οικουμένη.
Η δεκαετία του 1960 είναι γι’ αυτόν η πιο γόνιμη συνθετική περίοδος. Η γνωριμία του μάλιστα με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου οδηγεί σε μια σειρά από αριστουργηματικά τραγούδια όπως «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Τα δειλινά», «Με τον Βοριά» κ.ά. Συνεργάστηκε επίσης, εκτός από τον Χ. Βασιλειάδη, με τους Πυθαγόρα, Καγιάντα, Πρετεντέρη, Παπαδόπουλο, Τζεφρώνη, Παπαγιαννοπούλου.
Με τη μούσα του Βίκυ Μοσχολιού
Όλα τα τραγούδια του αντιπροσωπεύουν τη δική τους εποχή και ταυτόχρονα φέρουν τη σφραγίδα της ερμηνείας μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών (Πρ. Τσαουσάκης, Στρ. Παγιουμτζής, Στ. Καζαντζίδης, Πόλυ Πάνου, Π. Γαβαλάς, Γρ. Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Μαρινέλλα , Τ. Βοσκόπουλος κ.ά.)
Έγραψε μουσική για πολλές ελληνικές ταινίες καθώς και για θεατρικές επιθεωρήσεις και έλαβε μέρος ως δεξιοτέχνης του μπουζουκιού σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη και στην Αμερική. Εμφανίστηκε στην τηλεόραση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές της Αμερικής και του BBC και θαυμάστηκε ιδιαίτερα για τον αυθορμητισμό του και τον ιδιαίτερο τρόπο που εκτελούσε τη «δυτικότροπη» μουσική του και για τις μελωδικές και ευρηματικές εισαγωγές του.
Η μουσική αυλαία για τον Γιώργο Ζαμπέτα έπεσε το 1991 με το τραγούδι  «Χίλια περιστέρια» που ερμήνευσε ο ίδιος. Άφησε κληρονομιά ένα μεγάλο έργο (η συνολική δισκογραφία του ξεπερνά τα 500 τραγούδια) που αγαπήθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού και ο ίδιος πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων της λαϊκής μας μουσικής.

Πού 'σαι Θανάση 
(Μουσική Γιώργος  Ζαμπέτας - Στίχοι Χαράλαμπος Βασιλειάδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου